Menu Close

LEMKEN Juwel 10

LEMKEN Juwel 10 plugovi obrtači su nošeni plugovi sa najmanje 4, a najviše 7 glava za traktore do 400 KS.

Mogu biti mehanički plugovi sa oznakom “M“, a mogu biti i vario ako imaju oznaku “M V“.

Želite oranje bez gušenja, sa čistom i ravnom brazdom, uz manju potrošnju goriva, a sve to na težem zemljištu i lošijim uslovima za oranje? Imate snažan traktor teži od 10 t i ne bi ste da slomite plug, onda LEMKEN Juwel 10 pravo rešenje, dalje u tekstu ćete saznati i zašto.

LEMKEN Juwel 10

Čuli ste od mnogih da se LEMKEN plugo najlakše vuče i štedi gorivo, da se ne guši, ostavljajući za sobom čistu brazdu i ravnu površinu.

Nakon oranja sa LEMKEN-om se lakše zatvara brazda i spremema zemljište za setvu. Kako to LEMKEN postiže? U daljem tekstu objasnićemo i neke tajne LEMKEN plugova.

Dimenzije grede i klirens

Jedna od tajni ovog nemačkog proizvođača je sitnozrnimikro-legirani čelik od kog se pravi greda. Izrađena je kao jedan komad radi pravilne geometrije.

LEMKEN sa takvom gredom je plug sa najmanjom težinom na tržištu, zato je lak za vuču i nošenje, ne zahteva jaku hidrauliku traktora, a ujedno je najžilaviji i praktično je nesalomiv.

Juwel 10 ima gredu dimenzija: 160 x 160 x 10 mm, za traktore do 400 KS.

U Agrovojvodini na stanju plugovi serije Juwel 10 dolaze ojačani. To znači da su nosači plužnih tela 35 mm umesto standardnih 30 mm. Ojačana verzija plug čini praktično nesalomivim i u najtežim zemljištima.

Klirensi

Razmak između plužnih tela je: 100 cm. Opciono LEMKEN Juwel 10 kod plugova sa 4, 5 i 6 glava nudi razmak između plužnih tela od 120 cm.

Kod horizontalnog klirensa (razmak između plužnih tela) od 120 cm treba voditi računa da plug radi sa većim zahvatima pa je potreban i jači traktor za vuču.

Vertikalni klirens je takav da se plug ne guši u kukuruzovini, ni u najtežim uslovima. Kod LEMKEN Juwel 10 serije, standardni klirens je 90 cm, a opciono može biti 85 ili 80 cm.

OptiQuick

OptiQuick je LEMKEN patent za centralno podešavanje pluga. Radi se o nezavisnom podešavanju zahvata prve brazde i uklanjanju kose vuče za optimalno oranje bez bočnih sila.

OptiQuick pruža da na lak način sigurno i idealno “naštelujete” plug. Dobro podešeni plug može da uštedi oko 9% više u odnosu na one koji nisu dobro naštelovani. U aproskimativnih 9% uštede spada naravno manja potrošnja goriva jer se plug lakše vuče, spada duži vek trajanja potrošnih elemenata pluga poput raonika, grudi dasaka, pretplužnjaka, kao i pneumatika traktora.

Više o OptiQuick-u

Dural plužne daske

Juwel plugovi su standardno opremljeni LEMKEN Dural daskama. Postoje raznolike Dural daske koje LEMKEN proizvodi kako bi pokrio sve tipove zemljišta.

Od svih tipova Dural dasaka koje nudi LEMKEN, na našim zemljištima su se najbolje pokazale pune daske B40 i rešetksate daske BS42(I).

Dural daske imaju ekstremno jak i okaljen kozlac.

Nagib daske je podesiv, a uz poseban oblik vrha raonika, plug i u najtvrđim uslovima sa lakoćom prodire u zemlju.

Gladak prelaz sa raonika na dasku čini plug još lakšim za vuču.

Velike grudi daske se mogu nezavisno menjati u odnosu na druge elemente.

DuraMaxx daske

Opciono Juwel nudi novu tehnologiju, DuraMaxx daske, koje obezbeđuju duplo duži radni vek i smanjuju vreme zamene delova za 80%.

Sve ovo je postignuto zahvaljujući mnogo tvrđem čeliku od kog su izrađeni. Tajna je u tome da se daske i rebra dasaka nigde ne razbušuju za vijke već se za kozlac kače kopčama. Čim nema rupa, materijal je postojaniji i daleko tvrđi, ali ovo sa sobom donosi još benefita.

Prvi je da se DuraMaxx celom površinom oslanja na kozlac čime prenosi puno opterećenje na noseću konstrukciju i može da se koristi do potpune istrošenosti bez pojave loma daske kad je materijal stanjen.

Drugi benefit je da se daske ili rebra daske menjaju bez alata veoma lako i brzo, jer su daske vezane za konstrukciju samo sa dve kukice.

Radni zahvat

Kod mehaničkih plugova, radni zahvat se menja jednostavno i brzo, pomoću 2 vijka. Jedan se otpušta, dok se drugim menja pozicija za izbor širine zahvata. Svako plužno telo može da radi na 33, 38, 44 ili 50 cm širine. Ukoliko plug ima horizontalni klirens od 120 cm, onda je radni zahvat podesiv na: 40, 45, 53, 60 cm.

Kod verzije plugova sa oznakom “M V” širina radnog zahvata se šteluje iz kabine traktora i to od 25 do 55 cm.

Veliki pretplužnjaci

Dubina pretplužnjaka se podešava samo pomoću čivije, bez alata. Zamislite, za promenu dubine ne treba vam alat i ne treba vam više od 5 min za tu operaciju.

Pretplužnjaci se mogu udaljiti ili približiti plužnom telu u zavisnosti od količine strnjike tako da nema gušenja čak ni kada je radni zahvat na minimumu.

LEMKEN-ov preplužnjak M2 se odlično pokazao u zaoravanju kukuruzovine.

Juwel 10 u Agrovojvodini standardno je opremljen ojačanim nosačima pretplužnjaka.

Deflektori kao alternativa

Plug može biti opremljen deflektorima umesto pretplužnjaka za zaoravanje strnjike. Deflektori pružaju više prostora za protok mase, dobro zaoravaju kukuruzovinu i dosta su povoljniji u odnosu na pretplužnjake.

Radno-transportni točak

Jedan univerzalni točak koji se koristi i u transportu, kod LEMKEN pluga se uvek nalazi u sredini pluga.

Ovo rešenje omogućava oranje do ivice parcele, smanjuje proklizavanje prednjih točkova traktora, a samim tim i potrošnju goriva.

Točak je dovoljno udaljen od pluga kako ne bi došlo do gušenja i dovoljno velik da plug ne tone na vlažnom terenu.

Svaki točak ima cilindar za ublažavanje udara prilikom okretanja.

Podešavanje dubine kao i izmena položaja “radni položaj” ili “transportni položaj” se podešava bez alata samo sa jednim osiguračem, a opciono i bez skidanja toplinga.

Pomoćni cilindar za okretanje

Jedna od opcija koja se preporučuje za plugove sa 5 glava, dok je kod 6 i više glava obavezna, jeste pomoćni cilindar za okretanje pluga. Juweli imaju visoki kliens, tako da plugovi sa 4 glave obezbeđuju sigurno i bezbedno zaokretanje bez cilindra.

Juwel OF

Oranje van brazde i u brazdi je moguće sa Juwel 10 plugovima. GPS tehnologija i sve širi pneumatici na traktorima zahtevaju da se plugom upravlja van brazde. Unutrašnji cilindar vrlo lako menja režim rada, van brazde ili u brazdi.

Široki točkovi traktora mogu biti rešeni opcijom “nož za proširenje brazde” kao alternativno i povoljno rešenje.

Ostala oprema

Plug se isporučuje sa nožastim crtalom, koje stoji u nastavku plaza na zadnjoj glavi. Opciono se može poručiti plug sa više parova nožastih crtala. Plug može imati i glatko ili nazubljeno diskosno crtalo prečnika 590 mm kao dodatnu opremu.

Za više informacija možete preuzeti katalog i pozvati za više informacija.

LEMKEN Juwel 10 karakteristike

Juwel 10 M 5 N 100 5+1 N 100
Broj plužnih tela 5 6
Dimenzije grede (mm) 160x160x10 160x160x10
Težina (kg) 1.816 2.080
Preporučena snaga traktora (KS) 270 – 300 300 – 350
Radni zahvat (cm) 33,38,44,50 33,38,44,50
Klirens (cm) 90 (ojačan) 90 (ojačan)
Razmak između plužnih tela (cm) 100 100

 

Juwel 10 M V 5 N 100 5+1 N 100
Broj plužnih tela 5 6
Dimenzije grede (mm) 160x160x10 160x160x10
Težina (kg) 2.103 2.432
Preporučena snaga traktora (KS) 270 – 300 300 – 350
Radni zahvat (cm) 33,38,44,50 33,38,44,50
Klirens (cm) 90 (ojačan) 90 (ojačan)
Razmak između plužnih tela (cm) 100 100

Proizvodnja LEMKEN plugova

Pogledaj i LEMKEN Juwel 8

Nošeni plugovi mehanički ili vario sa najmanje 3, a najviše 6 glava za traktore od 160 do 300 KS.

Pogledaj i LEMKEN Diamant 16

LEMKEN Diamant 16

Polunošeni plugovi za traktore preko 300 KS, mehanički ili vario sa minimum 5, a maksimalno 9 glava.