Menu Close

LEMKEN EurOpal 5

Plug LEMKEN EurOpal 5 je zadnjih godina postao najprodavaniji plug obrtač u Srbiji.

Od ove godine LEMKEN EurOpal 5 je promenio naziv u LEMKEN Juwel 6 i dobio nekoliko poboljšanja. Za više informacija o plugovima Juwel 6 idi na dugme ispod. 

LEMKEN Juwel 6

Po čemu se LEMKEN razlikuje?

Čuli ste od mnogih da se LEMKEN plugovi najlakše vuku i štede gorivo, da se ne guše, ostavljajući za sobom njivu čistu i ravnu što dovodi do uštede vremena i goriva. Štedi se i u daljem zatvaranju brazde i spremanju za setvu. Kako to LEMKEN postiže? U daljem tekstu objasnićemo neke tajne LEMKEN plugova.

Greda LEMKEN plugova

Jedna od tajni ovog nemačkog proizvođača je sitnozrni, mikro-legirani čelik koji se koristi za izradu grede da bi bila male težine kao bi plug bio lagan za vuču i za hidrauliku traktora. Izrađena kao jedan komad radi pravilne geometrije uz prvoklasan materijal gredu čini praktično nesalomivom. Dimenzije grede kod EurOpal 5 plugova su 110 x 110 x 8 mm.

OptiQuick

OptiQuick je LEMKEN patent za centralno podešavanje pluga. Radi se o nezavisnom podešavanju zahvata prve brazde i uklanjanju kose vuče za optimalno oranje bez bočnih sila.

OptiQuick pruža da na lak način sigurno i idealno “naštelujete” plug. Dobro podešeni plug može da uštedi oko 9% više u odnosu na one koji nisu dobro naštelovani. U aproskimativnih 9% uštede spada naravno manja potrošnja goriva jer se plug lakše vuče, spada duži vek trajanja potrošnih elemenata pluga poput raonika, grudi dasaka, pretplužnjaka, kao i pneumatika traktora.

Više o OptiQuick-u

Ekonomična plužna tela Dural

Vijčana veza između nosača plužnog tela i grede omogućava visoku stabilnost, pouzdanost i dugotrajnost. Popuštanjem centralnog vijka možete izabrati 4 različita položaja radnog zahvata od 33 do 50 cm. Nakon promene zahvata nema potrebe za dodatnim “štelovanjem” pretplužnjaka i crtala.

Kozlac Dural dasaka je okaljen i izuzetno jak.

Poseban oblik daske odvaja žetvene ostatke i omogućava čisto zaoravanje. Gladak prelaz između vrha raonika i grudi daske i specijalan geometrijski oblik, bez vijaka u zoni otpora drastično smanjuju otpor vuče.

Dugotrajni raonici su od čelika mikro-legiranog borom za dug vek trajanja i bolju ekonomičnost. Preklapajući raspored raonika sprečava korenje i druge objekte da se zakače.

LEMKEN plužne daske

Veliki pretplužnjaci

Dubina pretplužnjaka se podešava samo pomoću čivije, bez alata. Zamislite, za promenu dubine ne treba vam alat i ne treba vam više od 5 min za tu operaciju. Pretplužnjaci se mogu udaljiti ili približiti plužnom telu u zavisnosti od količine strnjike tako da nema gušenja čak ni kada je radni zahvat na minimumu. LEMKEN-ov preplužnjak M2 se odlično pokazao u zaoravanju kukuruzovine.

Radni i radno-transportni točak

Tako je dizajniran da omogućava visoki klirens pri okretanju i oranje do ograde, a pruža i rad bez gušenjaDubina točka se podešava pomoću čivije bez alata i bez potrebe da se točak podiže. Za četvorobrazne i veće plugove se preporučuje radno-transportni točak koji je kod lemkena vrlo praktičan. Promena položaja točka se vrši pomoću jedne čivije i jedne brave, vrlo lako i brzo.

EurOpal 5 tehničke karakteristike

 EurOpal 5 3 N 100 3+1 N 100
 Broj plužnih tela 3 4
 Težina (u osnovnoj opremi) 719 886
 Preporučena snaga traktora (KS) 100 130
 Radni zahvat (cm) 33,38,44,50 33,38,44,50
 Klirens (cm) 80 80
 Razmak između plužnih tela (cm) 100 100