Menu Close

LEMKEN Juwel 6

Novi trobrazni plugovi LEMKEN Juwel 6 su naslednici čuvene serije plugova LEMKEN EurOpal 5 koji su zadnjih godina najprodavaniji plugovi obrtači u Srbiji.

Najmanji Juwel 6 su plugovi sa 3 brazde, a najviše mogu imati 5 glava u verziji 4+1.

Po čemu se razlikuje serija Juwel 6 od serije EurOpal 5 i sve o plugu saznajte dalje u tekstu.

Po čemu se LEMKEN razlikuje?

Čuli ste od mnogih da se LEMKEN plug najlakše vuče i štedi gorivo, da se ne guši, ostavljajući za sobom čistu brazdu i ravnu površinu.

Nakon oranja sa LEMKEN-om se lakše zatvara brazda i sprema zemljište za setvu. Kako to LEMKEN postiže? U daljem tekstu objasnićemo i neke tajne LEMKEN plugova.

Dimenzije grede i klirens

Juwel 6 i prethodnik EurOpal 5 imaju istu gredu i iste klirense. Jedina razlika je da se Juwel 6 ne proizvodi sa manje od 3 glave.

Jedna od tajni ovog nemačkog proizvođača je sitnozrni, mikro-legirani čelik od kog se pravi greda. Izrađena je kao jedan komad radi pravilne geometrije.

Plug sa takvom gredom jedan je od najlakših na tržištu i zato je lak za vuču, ne zahteva jaku hidrauliku traktora, a ujedno je najžilaviji i praktično je nemoguće slomiti ga.

Dimenzije grede kod plugova Juwel 6 je: 110 x 110 x 8 mm, za traktore od 90 do 130 ks.

Razmak između plužnih tela je: 100 cm.

Vertikalni klirens je dovoljno visok da se plug ne guši u kukuruzovini, ni pri dubokom oranju. Kod LEMKEN Juwel 6 serije klirens je 80 cm.

OptiQuick

OptiQuick je LEMKEN patent za centralno podešavanje pluga. Radi se o nezavisnom podešavanju zahvata prve brazde i uklanjanju kose vuče za optimalno oranje bez bočnih sila.

OptiQuick omogućava da na lak način sigurno i idealno “naštelujete” plug. Dobro podešeni plug može da uštedi oko 9% više u odnosu na one koji nisu dobro naštelovani. U aproskimativnih 9% uštede spada naravno manja potrošnja goriva jer se plug lakše vuče, spada duži vek trajanja potrošnih elemenata pluga poput raonika, grudi dasaka, pretplužnjaka, kao i pneumatika traktora.

Više o OptiQuick-u

Dural plužne daske

Juwel plugovi su standardno opremljeni LEMKEN Dural daskama. Postoje raznolike Dural daske koje LEMKEN proizvodi kako bi pokrio sve tipove zemljišta. Kozlac Dural dasaka je okaljen i izuzetno jak.

Poseban oblik daske odvaja žetvene ostatke i omogućava čisto zaoravanje. Gladak prelaz između vrha raonika i grudi daske i specijalan geometrijski oblik, bez vijaka u zoni otpora drastično smanjuju otpor vuče.

LEMKEN plužne daske

Dugotrajni raonici su od čelika mikro-legiranog borom za dug vek trajanja i bolju ekonomičnost. Preklapajući raspored raonika sprečava korenje i druge objekte da se zakače.

Od svih tipova Dural dasaka koje nudi LEMKEN, na našim zemljištima su se najbolje pokazale pune daske B40, a za reštkaste plužne daske CS40.

DuraMaxx daske

Opciono Juwel nudi novu tehnologiju, DuraMaxx daske, koje obezbeđuju duplo duži radni vek i smanjuju vreme zamene delova za 80%.

Sve ovo je postignuto zahvaljujući mnogo tvrđem čeliku od kog su izrađeni. Tajna je u tome da se daske i rebra dasaka nigde ne razbušuju za vijke, već se za kozlac kače kopčama. Čim nema rupa, materijal je postojaniji i daleko tvrđi, ali ovo sa sobom donosi još benefita.

Prvi je da se DuraMaxx celom površinom oslanja na kozlac čime prenosi puno opterećenje na noseću konstrukciju i može da se koristi do potpune istrošenosti bez pojave loma daske kad je materijal stanjen.

Drugi benefit je izmena daske ili rebra daske bez alata veoma lako i brzo, jer su daske vezane za konstrukciju samo sa dve kukice.

Mehanički ili vario plug?

Kod mehaničkih plugova, plug ima oznaku “M”, npr. trobrazni mehanički plug nosi oznaku Juwel 6 M 3 N 100, radni zahvat se menja vrlo jednostavno pomoću dva vijka. Jedan se otpušta, dok se drugim menja pozicija za izbor širine zahvata.

Svako plužno telo može da radi na 333844 ili 50 cm širine.

Vario plugovi, kojima se radni zahvat menja kontinualno tokom rada iz kabine traktora putem hidraulike nose oznaku “M V”, npr. četvorobrazni vario plug bi se zvao Juwel 6 M V 3+1 N 100.

Širina radnog zahvata se šteluje iz kabine traktora od 25 do 55 cm.

Veliki pretplužnjaci

Dubina pretplužnjaka se podešava samo pomoću osigurača, bez alata. Zamislite, za promenu dubine ne treba vam alat i ne treba vam više od 5 min za tu operaciju.

Pretplužnjaci se mogu udaljiti ili približiti plužnom telu u zavisnosti od količine strnjike tako da nema gušenja čak ni kada je radni zahvat na minimumu.

LEMKEN-ov preplužnjak M2 se odlično pokazao u zaoravanju kukuruzovine.

Deflektori kao alternativa

Plug može biti opremljen deflektorima umesto pretplužnjaka za zaoravanje strnjike. Deflektori pružaju više prostora za protok mase, dobro zaoravaju kukuruzovinu i dosta su povoljniji u odnosu na pretplužnjake.

Radni i radno-transportni točak

Bio radni ili univerzalni točak koji se koristi i u transportu, kod LEMKEN pluga se uvek nalazi na sredini pluga.

Ovo rešenje omogućava oranje do ivice parcele, smanjuje proklizavanje prednjih točkova traktora i samim tim i potrošnju goriva.

Točak je dovoljno udaljen od pluga kako ne bi došlo do gušenja.

Svaki točak ima cilindar za ublažavanje udara prilikom okretanja što je najveća razlika između stare serije EurOpal 5 i nove Juwel 6.

Podešavanje dubine kao i izmena položaja “radni položaj” ili “transportni položaj” se podešava bez alata samo sa jednim osiguračem.

Ostala oprema

Plug se isporučuje sa nožastim crtalom, koje stoji u nastavku plaza na zadnjoj glavi. Opciono se može poručiti plug sa više parova nožastih crtala. Plug može imati i glatko ili nazubljeno diskosno  crtalo prečnika 500 mm kao dodatnu opremu.

Opciono plug može da se poruči i sa nožem za proširenje brazde koji pomaže kod traktora sa jako širokim pneumaticima, itd.

LEMKEN Juwel 6 cena

Pre nego što nas kontaktiraju, ljudi misle da je LEMKEN skup, ali kada vide cene drugih plugova uvere se da na tržištu ima dosta skupljih plugova upitnog kvaliteta.

Ako se uzme u obzir da potrošni materijal kod LEMKEN-a poput vrhova i raonika mogu da traju i preko 700 ha i da je potrošnja goriva manja, da se štedi na prohodima za spremanje zemlje pre i posle oranja, posle nekoliko godina rada sa LEMKEN-om ko podvuče crtu vidi da se LEMKEN zaista isplati.

Nedostak LEMKEN plugova

Farba je visokog kvaliteta, te je kod novih plugova skidanje farbe sa dasaka potrebno više ha rada ako zemljište nije peskovito ili ako je lepljivo i lako.

Juwel 6 tehničke karakteristike

Juwel 6 M 3 N 100 3+1 N 100
Broj plužnih tela 3 4
Dimenzije grede (mm) 110x110x8 110x110x8
Težina (kg) 719 886
Preporučena snaga traktora (KS) 90 – 110 120 – 140
Radni zahvat (cm) 33,38,44,50 33,38,44,50
Klirens (cm) 80 80
Razmak između plužnih tela (cm) 100 100

 

Juwel 6 M V 3 N 100 3+1 N 100
Broj plužnih tela 3 4
Dimenzije grede (mm) 110x110x8 110x110x8
Težina (kg) 739 966
Preporučena snaga traktora (KS) 90 – 120 110 – 140
Radni zahvat (cm)  25 – 55 25 – 55
Klirens (cm) 80 80
Razmak između plužnih tela (cm) 100 100

Podešavanje LEMKEN plugova

Pogledaj i Opal 090

Mehanički, nošeni plugovi obrtači sa dve glave ili kao 2+1, za traktore od 50 do 80 KS.

Pogledaj i Juwel 7

Nošeni plugovi mehanički ili vario sa najmanje 3, a najviše 6 glava za traktore od 130 do 200 KS.

Proizvodnja LEMKEN Juwel plugova